Postman

Postman

Bu rehberde param Teknoloji API'larının daha etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olabilmek için postman kurulumu ve param teknolojinin finansal çözümlerinin postmande test edilmesi adım adım anlatılmaktadır

Postman Kurulumu

  • Postman bilgisayarınızda kurulu değilse ilk olarak Postman'in resmi web sitesine giderek uygun sürümü indirmeniz gerekmektedir. (https://www.postman.com/downloads)
  • İndirilen dosyayı çalıştırarak Postman'i kurun.
  • Postman hesabınız yoksa, bir tane hesap oluşturmanız gerekmektedir. Hesap oluşturduktan sonra postman'i başlatarak hesabınızla giriş yapabilirsiniz.

Param Teknoloji API'larını Postman'e Entegrasyonu

Param teknoloji servislerini kullanabilmek için Credential(hesap erişim) bilgilerine ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki test hesap bilgilerini kullanarak test ortamında işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Test Ortam Bilgilerini https://dev.param.com.tr/api adresinden öğrenebilirsiniz.

  • Buraya tıklayarak postman collection’ı indirin.
  • Postman programını açın ve Sol menüde bulunan "Collections" butonuna tıklayın.
  • Import butonuna basın ve indirmiş olduğunuz param-postman-collection.json dosyasını seçerek Import edin.
  • Postman collection’ı import ettikten sonra çalışmak istediğiniz servisi seçin ,sağ menüde bulunan body butonuna tıklayarak request penceresinde bulunan form alanlarındaki değerleri değiştirebilir ve bu şekilde testlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ekranının alt kısmındaki response panelinde servisten dönen çıktıları görüntüleyebilirsiniz

SERVİS BİLGİLERİ

Ödeme API
Ödeme işlemi için postman’e import ettiğiniz Dev.param klasörü içindeki API/Satış-3D Model/NS klasörü altındaki servisleri kullanabilirsiniz.

  • İlk olarak serviste kullanacağınız hash değerini hesaplamanız gerekmektedir.Bunun için TP_WMD_UCD-SHA2B64 servisi kullanabilirsiniz.Hash hesaplama formatları hakkında detaylı bilgi için https://dev.param.com.tr/tr/hash-hesaplama adresini ziyaret edebilirsiniz.
  • Non-3ds işlemler için TP_WMD_UCD-NS servisini kullanarak ödeme alabilirsiniz.Bu serviste requestte bulunan işlem hash parametresine ilk adımda oluşturduğunuz hash değerini girmeniz gerekmektedir.
  • 3DS işlemler iki aşamada gerçekleşmektedir.İlk aşamada TP_WMD_UCD-3D servisini çalıştırmalı ve dönen response’ta bulunan html’i ekrana basmanız gerekmektedir. Müşteriniz bankadan gelen 3DS şifresini ekrana bastığınız html forma girdikten sonra requestte belirtmiş olduğunuz başarılı url'e "md,islemGUID ve orderId" adında üç parametre gönderilecektir. Bu parametreler ile TP_WMD_Pay servisini çalıştırıp 3DS sürecini tamamlayabilirsiniz.

Not:3DS’li işlemlerde ödeme TP_WMD_Pay servisi çalıştırıldıktan sonra tahsil edilmektedir.

İptal-İade API
İade işlemi için postman’e import ettiğiniz Dev.param klasörü içindeki API/İşlem iptal ve İadeler altındaki servisi kullanabilirsiniz.

İade işlemi için ; TP_İslem_Iptal_Iade_Kismi2 servisinin requestinde bulunan durum parametresine “IADE” değerinin set edilmesi gerekmektedir.

İptal işlemi için; TP_İslem_Iptal_Iade_Kismi2 servisinin requestinde bulunan durum parametresine “IPTAL” değerinin set edilmesi gerekmektedir.

Not:İptal ödemenin alındığı gün, iade sonraki günlerde(gün sonu alınmış) yapılabilmektedir.

Önprovizyon API
Ödeme işlemi için postman’e import ettiğiniz Dev.param klasörü içindeki API/Ön Provizyon-3D Model/NS klasörü altındaki servisleri kullanabilirsiniz.

  • İlk olarak serviste kullanacağınız hash değerini hesaplamanız gerekmektedir.Bunun için TP_Islem_Odeme_OnProv_WMD-SHA2B64 servisi kullanabilirsiniz.Hash hesaplama formatları hakkında detaylı bilgi için https://dev.param.com.tr/tr/hash-hesaplama adresini ziyaret edebilirsiniz.
  • Non-3ds işlemler için TP_Islem_Odeme_OnProv_NS servisini kullanarak ödeme alabilirsiniz.Bu serviste requestte bulunan işlem hash parametresine ilk adımda oluşturduğunuz hash değerini girmeniz gerekmektedir.
  • 3DS işlemler iki aşamada gerçekleşmektedir.İlk aşamada TP_Islem_Odeme_OnProv_3D servisini çalıştırmalı ve dönen response’ta bulunan html’i ekrana basmanız gerekmektedir. Müşteriniz bankadan gelen 3DS şifresini ekrana bastığınız html forma girdikten sonra requestte belirtmiş olduğunuz başarılı url'e "md,islemGUID ve orderId" adında üç parametre gönderilecektir. Bu parametreler ile TP_WMD_Pay servisini çalıştırıp 3DS sürecini tamamlayabilirsiniz.

Ön Provizyon Kapama API:
TP_Islem_Odeme_OnProv_Kapa servisinin requestinde provizyon numarası ve provizyon tutarını belirterek ilgili önprovizyon işlemini tamamlayabilirsiniz.Provizyondaki ödemeyi tahsil edebilirsiniz.

Önprovizyon – İptal API:
TP_Islem_Iptal_OnProv servisi ile provizyondaki bir işlemi iptal edebilirsiniz.

Pazaryeri API
Pazaryeri işlemleri için postman’e import ettiğiniz Dev.param klasörü içindeki Pazaryeri klasörü altındaki servisleri kullanabilirsiniz.

  • İlk olarak müşterilerinizden ödeme almanız gerekmektedir.Bu işlem için Ödeme API başlığı altındaki yönergeleri takip edebilirsiniz.Ödeme response’unda işlem_ID değeri bulunmaktadır.Bu değeri bir yere not etmenizi öneririz.
  • Alt üye işyerlerinizin sisteme eklenmesi gerekmektedir. Pazaryeri_TP_AltUyeIsyeri_Ekleme servisini kullanarak alt üyelerinizi sisteme kaydedebilir ve bu servisin response’undan ilgili alt üyenin alt üye GUID değerini öğrenebilirsiniz.Bu değeri bir yere not etmenizi öneririz
  • Alınan ödeme ile hizmetin/ürünün verildiği alt üyeyi eşleştirmek gerekmektedir.Bu adımda hangi ürünün hangi alt üyeden alındığını ve alt üyeye ne kadar hak ediş gönderileceği belirtilmelidir. Birinci ve ikinci adımda not etmiş olduğumuz Islem_Id ve GUID_Altuyeisyeri parametreleri bu requestte kullanılacaktır. Pazaryeri_TP_Detay_Ekle servisinin requestinde Islem_Id ve GUID_Altuyeisyeri parametrelerini kullanarak ilgili işlem ile alt üye işyerini eşleştirebilirsiniz.Request’teki.tutar ürün parametresi bu altüyeden alınan ürünün fiyatını ,Tutar ödenecek parametresi ise bu üründen kaç lirasının alt üyeye aktarılacağını belirtmektedir.Bu servisin response’undan PYSiparis_GUID değeri dönecektir.Bu değeri bir yere not etmenizi öneririz.
  • Son olarak bir önceki adımda not ettiğimiz PYSiparis_GUID değeri kullanılarak Pazaryeri_TP_Siparis_Detay_Ekle servisi ile para dağıtımına onay verilecektir.Onay verildikten sonra valor süresine göre para dağıtımı üye işyerine ve alt üyeye yapılacaktır.

Not:Onay verilmeyen işlemlerin para dağıtımı gerçekleşmemektedir.Para dağıtımı onaydan sonra valor süresi dolduğunda yapılmaktadır.

Kart Saklama API
Ödeme işlemi için postman’e import ettiğiniz Dev.param klasörü içindeki API/Kart saklama klasörü altındaki servisleri kullanabilirsiniz.

Kart kaydetmek; KS_KART_EKLE servisini kullanabilirsiniz.Bu servisin response’unda kart başarıyla saklandığında KS_GUID değeri dönmektedir. Bu değeri bir yere not etmenizi öneririz.

Saklı kart ile ödeme ; KS_Tahsilat servisini kullanarak saklı kartlardan ödeme alabilirsiniz.İlgili servisin request’inde kart kaydetme servisinden dönen KS_GUID değeri kullanılmalıdır.

Saklı kartı silme; KS_Kart_Sil servisini kullanabilirsiniz.İlgili kartı silebilmek için kartın KS_GUID değeri kullanılmalıdır.

Iframe API
Iframe ile ödeme işlemi için postman’e import ettiğiniz Dev.param klasörü içindeki API/Iframe klasörü altındaki TP_Modal_Payment servisini kullanabilirsiniz.

TP_Modal_Payment servisinin response’unda Iframe linki dönmektedir.İlgili linki ekrana b astığınızda Iframe ödeme formu açılacaktır.Iframe üzerinden ödeme alabilirsiniz.

Ortak ödeme API
Ortak ödeme sayfası üzerinden ödeme alabilmek için postman’e import ettiğiniz Dev.param klasörü içindeki API/Ortak ödeme klasörü altındaki servisleri kullanabilirsiniz

To_Pre_Encrypting_OOS servisini çalıştırdığınızda response’ta result objecti içinde string bir değer dönecektir. İlgili stringi test ortamı için https://test-pos.param.com.tr/default.aspx?s= linkine prod ortam için https://pos.param.com.tr/default.aspx?s= ekleyerek ortak ödeme formunu açıp bu form üzerinden ödeme alabilirsiniz.

Test işlemleri sırasında test kartlarımızı kullanabilirsiniz.